Конференцията „Дни на математиката в София“ (MDS 2023) ще се проведе от 10 до 14 юли 2023 г. Тя се организира от Института по математика и информатика при БАН със съдействието на Съюза на математиците в България и Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Кл. Охридски“ и цели да представи най-новите научни постижения в различни области на математиката и информатиката. Освен чисто научния аспект на конференцията – обмен на научна информация, една от целите на форума е да събере български математици и компютърни специалисти, работещи по цял свят, като по този начин се осигури разширяване и обогатяване на научните връзки между математическата колегия в България и представителите на българската математическа диаспора.

Конференцията се провежда под патронажа на президента на Република България – Румен Радев, който ще приветства участниците и гостите и официално ще открие събитието.

Сред поканените официални гости са министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на Българската академия на науките – акад. Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова, представители на бизнеса и на академичната общност от цялата страна.

По време на откриването ще бъде връчена Наградата по математика на Института по математика и информатика за 2023 година, която се присъжда на всеки три години на български математик на възраст до 40 години за високи постижения в областта на математиката. Наградата ще бъде представена от академик Юлиан Ревалски, председател на Комитета за Наградата, и ще бъде и връчена лично от Президента на Република България. Носители на Наградата по математика на ИМИ са Мартин Касабов, Университет Корнел в Итака, САЩ (2014), Кирил Дачев, Университет Пърдю, САЩ (2017), Грета Панова, Университет на Южна Калифорния, САЩ (2020). Повече за лауреатите може да намерите тук.

„Дни на математиката в Софиясе провежда с финансовата подкрепа на Научна програма ПИКОМ и Фондация „Саймънс“.

Подробна информация за конференцията се намира на сайта на MDS2023.

Богатата и натоварена програма на MDS2023 е разпределена в седем тематични секции, включващи два уъркшопа и пет мини симпозиума. Програма на събитието по дни вижте тук.

Сподели